Начало /  /  / Белгия удължава срока на реакторите Doel 1 и 2
 
Архив новини
 
Белгия удължава срока на реакторите Doel 1 и 2

Белгия удължава срока на реакторите Doel 1 и 2

Белгия удължава срока на реакторите Doel 1 и 2

Правителството на Белгия заяви, че два от трите най-стари реактори в страната (Doel 1 и 2) ще продължат да работят още 10 години. Блокове 1 и 2 в АЕЦ Doel са с реактори от типа PWR с мощност 433MW и два циркулационни кръга (проект на Westinghouse). Въведени са в експлоатация през 1975 г. и трябваше да бъдат спрени през 2015 г., след 40-годишна служба.

Белгия притежава 7 реактора (всичките от типа PWR) с обща мощност 6224 MW. Към момента три от реакторите са в ремонт. През тази година Doel 4 претърпява сериозен инцидент с турбината в резултат от повишаването на температурата, причина за която е загубата на охлаждащото масло. През 2012 г. реакторите Doel 3 и Tihange 2 са спрени за ремонт след установяването на аномалии при ултразвуковия контрол на корпусите на реакторите. Близо година по-късно са въведени в експлоатация, но днес отново предстоят допълнителни изследвания.

 

Позиция на БЯДОтворено писмо от БЪЛГАРСКО ЯДРЕНО ДРУЖЕСТВО до ПАРТИИТЕ И КОАЛИЦИИТЕ, РЕГИСТРИРАНИ ЗА УЧАСТИЕ В ИЗБОРИТЕ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА 26 МАРТ 2017 г.виж още
нагоре
Българско Ядрено Дружество