Младежката конференция NEXT 75 търси отговори на предизвикателствата на бъдещето

На 16 декември ще се проведе международната конференция NEXT 75, посветена на глобални проблеми и предизвикателства, пред които човечеството е изправено днес. Основната цел на конференцията е да установи диалог за бъдещето на нашата планета между известни учени и най-активните членове на младото поколение.

Младежката конференция NEXT 75 е логичен финал на честванията на 75-годишнината на руската ядрена индустрия. След като отдаде почит на постиженията от миналото и говори за технологиите на нашето време, индустрията се обръща към утрешния ден, тъй като ядрените учени гледат далеч напред и планират в продължение на десетилетия. Днешните ученици и студенти са тези, които ще решат как ще се развие бъдещето. Младото поколение трябва да разполага с най-пълната налична експертна информация за глобалните проблеми и научно подкрепени начини за тяхното решаване.

За какво трябва да се подготви човечеството през следващите 10, 25 и дори 75 години? Кои технологии ще се развият най-бързо и коя история ще остави след себе си? Ще има ли глобални конфликти поради липса на ресурси? Преминахме ли точката на безвъзвратност в глобалните климатични промени? Очакват ли ни екологични бедствия с безпрецедентни размери? Възможно ли е да се подготвим за бъдещи огнища и биха ли могли да се избегнат изобщо?

Участниците в конференцията ще могат да зададат на водещите световни учени и общественици всички тези и много други въпроси. Дневният ред на конференцията ще бъде посветен на актуални въпроси като недостиг на ресурси, прираст на населението, нови заболявания и екологични проблеми. Благодарение на използването на мултимедийни технологии, комуникацията по тези сериозни теми ще бъде вълнуваща и зрелищна с визуалните ефекти и изненади, подготвени от организаторите.

Обръщение към младежите ще направят  носителят на Нобелова награда за мир Родни Джон Алам и Карл Сафина, професор по екология в университета Рутгерс (САЩ).  Ойевале Томори, вирусолог на СЗО и експерт в прилагането на иновативни решения в борбата срещу пандемиите, ще разкаже за възможни заболявания в бъдеще. Мигел Брандао, доцент в катедрата по индустриална екология и оценка на жизнения цикъл и Томас Блийс, председател на Научния съвет за глобални инициативи (SCGI) ще говорят в панела за недостиг на ресурси. Теджбир Сингх Рана, професор от Университета в Делхи, ще говори за проблема с пренаселеността, който се очаква да бъде един от най-острите в бъдеще.

Очаква се на конференцията да присъстват и известни личности и лидери на общественото мнение, като Джейн Морис Гудол, посланик на мира на ООН, руският актьор и режисьор и Данила Козловски и трикратният носител на Оскар – режисьорът Оливър Стоун.

Конференцията ще се проведе на руски и английски език в смесен офлайн и онлайн формат. Излъчването на събитието в мрежата ще бъде на http://next75.com от 14 часа на 16 декември.  Всеки от която и да е държава по света е поканен да стане зрител на тричасовия интелектуален диалог.

Излъчване: https://next75.com и https://atom75.com
Изтегли програмата
Изтегли обявата
Официални езици: английски и руски