Фотоизложба на открито представи красотата на ядрената наука и съоръжения

 

Фотоизложба „Слънце на Земята – Нова епоха в ядрените технологии“, посветена на термоядрения синтез и на проекта ITER бе представена в София, разположена на едно от най-посещаваните места в българската столица – Моста на влюбените до Националния дворец на културата. Тридесет професионални фотографии радваха жителите и гостите на града от 10-ти до 23-ти август 2021 година. Българското ядрено дружество бе съорганизатор на събитието заедно с Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН. Инициативата бе реализирана благодарение на съдействието на Столична община и подкрепата на „Росатом” и Булатом.

В специално видео обръщение към гостите на официалното откриване на изложбата директорът на ITER професор Бернар Биго каза, че проектът ITER е най-мощната научна интеграция между отделните нации по света. И допълни, че ITER въплъщава амбицията на физиците и инженерите да възпроизведат получаването на енергия, така както се случва на Слънцето.

Изложбата е изключителен фоторазказ за постиженията на човечеството в областта на термоядрения синтез и изграждането на мащабно високотехнологично съоръжение с обединените усилия на 35 държави, сред които и България като членка на Европейския съюз. Снимките в нея проследяват строежа на експериментален реактор по проекта ITER, в който на базата на синтез на деутерий и тритий ще се генерира енергия. Проектът се отличава с това, че термоядреният синтез е характерен за звездите и не се осъществява на Земята в естествени условия. Ползите за човечеството, които се очаква да донесе, ще имат не само икономически измерения. Тяхната стойност се определя от интеграцията на отделните националности, свързани чрез научните открития и постижения, както и в демонстрираното успешно партньорство между науката и бизнеса, което може да послужи като пример и за други области.

Освен всичко останало, фотосите доказват, че науката също може да бъде красива. Повечето от кадрите изглеждат като произведения на авангардното изкуство. Тези, които не успяха да ги видят на място, могат да се възползват от тази възможност онлайн чрез „Европейска нощ на учените”, инициатива на един от водещите сайтове за популяризиране на науката в България nauka.bg.

Целта на изложбата е да провокира  интереса на младите хора към ядрената наука и да представи значението, което научните изследвания и открития имат за бъдещото развитие на обществото като цяло.