Нараства интересът към техническите специалности в образованието

В последните две години сме свидетели на засилен интерес към техническите специалности в средното и висшето образование. Това каза д-р Младен Митев, председател на БЯД по време на официалното откриване на международната годишна конференция „Ядрената енергия за хората”. В своето приветсвие към участниците в събитието, той изрази увереността си, че ядрената енергетика, като флагман на българската енергетика, отново ще бъде движещата сила на тези процеси. Международната годишна конференция се проведе от 4-7 ноември 2019 г. в гр. Русе, България. Събитието беше организирано от Българското ядрено дружество (БЯД), съвместно с Европейското ядрено дружество и с подкрепата на Български атомен форум и „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД.
По време на сесиите бяха представени новостите в ядрените технологии, безопасността и надеждността на реакторите ВВЕР, извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения, нуклеарната медицина, радиационната защита на околната среда, както и особеностите в нормативната уредба по отношение на строителството на нови мощности в ЕС, съобразно договорът Евроатом.
Програмата включваше и представяне на разширения учебния план на професионалната гимназия по ядрена енергетика в град Козлодуй „Игор Курчатов“, с цел подготовка на средни специалисти в областта на управлението на радиоактивни отпадъци.
По традиция, в рамките на конференцията бе организиран конкурс „Най-добър доклад на млад специалист”, в който участват специалисти до 35 години. Тази година бяха отличени трима млади специалиста, а също така беше връчена една поощрителна награда.
Международната годишна конференция на БЯД е традиционен форум за споделяне на знания от областта на науката, технологиите и реализирането на ядрените приложения в индустрията сред ядрената общност. Тя е възможност за обмяна на идеи и опит на специалисти от цял свят, работещи в областта на ядрената енергетика, радиационната защита, ядрените методи в медицината и опазването на околната среда.