Ядрената енергия за чиста природа

Представители на Българското ядрено дружество участваха в ученическата конференция на тема „Ядрената енергия за чиста природа”, посветена на 45 години от пускането на Първи блок на АЕЦ „Козлодуй” и 140 години от рождението на Алберт Айнщайн. Конференцията бе организирана от WiN-България и ветераните в ядрената индустрия и се проведе на 15 март 2019 г. в гр. Козлодуй.
В рамките на събитието бяха наградени и победителите от ученическия конкурс, стартирал през ноември 2018 година. В него се включиха над 150 ученици от 8 до 12 клас от градовете Козлодуй, Монтана и Белене.
Младежите трябваше да създадат видео, брошура или презентация като си изберат една от следните теми: „Ядрената енергетика – модерната технология на нашето съвремие“, „Историята на атома“, „Айнщайн – гений или демон“ или да напишат есе на тема „Ядрената енергия в бъдещето – моят опит за прогноза“.
Целта на организаторите бе да популяризират ядрените технологии сред учениците от средните училища и да им представят перспективите за професионално развитие, които ядрената енергетика предоставя.
Победителите ще участват в конкурса за най-добър долкад на катедра “Топлоенергетика и ядрена енергетика” към Техническия университет – София, който ще се проведе на 23 април 2019 година.