Зелено бъдеще за България

Възможностите за устойчиво нисковъглеродно развитие на българската икономика бяха обсъдени на тематичната сесия „Зелено бъдеще на България“, която се проведе на 26 март 2018 г. в Интерекспо център, София. Организатори на събитието са Българското ядрено дружество (БЯД) и Националната браншова организация за електрическа мобилност (ИКЕМ). Лекторите бяха Любен Маринов (БЯД), Младен Митев (БЯД), Илия Левков (ИКЕМ) и представиха ядрената енергетика като гръбнак на бъдещето преминаване към електрическа мобилност. Участниците дискутираха още възможностите за интеграция на ядрените и възобновяемите източници на енергия чрез съвременни умни мрежи за постигане на висока устойчивост и ефективност на енергийната система на България.

Тематичната сесия бе предхождана от Годишните награди на ИКЕМ „Кубратов меч“ – за принос в  сферата на електрическата мобилност в България за 2017 г. Наградите „Кубратов меч“ са традиция за ИКЕМ още от 2012 г. и чрез тях организацията изразява своята признателност за принос към Електрическата мобилност.

Събитията се проведоха в рамките на MachTech&InnoTech – единственото специализирано изложение в България за машини и технологии в металообработката. По време на изложението бяха показани новости в областите: „Мехатроника“, „Индустриална автоматизация и софтуер“, „3D принтиране“, „Металообработване, лазерни технологии и заваряване“ и „R&D машинни инструменти“.